Recent Posts

Năpasta de I. L. Caragiale



“Din ziua întâi a cununiei și până astăzi, o dată n-am văzut-o zâmbind; de atunci și până astâzi cu trupul e aicea pe lumea asta și cu gândul e la Dumitru pe lumea ailaltă. (…) De opt ani de zile, Dumitru și iar Dumitru; pe el îl auz când vorbește cu ea, când mă uit la ea îl văz pe el… Eu trăiesc în casă, mănânc la masă, dorm la un loc cu stafia lui…”
Aspră și întunecată, apropiată de tragedia grecească prin simplitatea și intensitatea acțiunii, Năpasta este povestea unei soții însetate de răzbunare și dreptate. După ce soțul ei a murit în împrejurări ciudate, Anca se căsătorește cu omul pe care îl bănuiește că ar fi adevăratul criminal. Ani de zile Anca stă lângă Dragomir și îl pândește, tot așteptând ca acesta să se trădeze. Iar când convingerea ei este gata, nu mai lipsește decât capcana perfectă pentru a-l pedepsi. Și ocazia se ivește când un evadat de la ocnă poposește la ei în casă, întâmplător chiar omul acuzat pe nedrept că îl ucisese pe soțul Ancăi.
Din cele patru montări monumentale de mai jos aranjate în ordine cronologică, vă recomandăm montarea din 1964 pentru jocul fabulos al lui Emil Botta în rolul nebunului Ion, deși toate montările sunt excepționale și merită ascultate de cei care vor găsi timp.

Durata: 83 minute
Distribuție: Nicolae Sireteanu Constantin Codrescu Gheorghe Calboreanu Aura Buzescu
Regie: Constantin Moruzan
Înregistrare din 1956

Durata: 72 minute
Distribuție: Olga Tudorache, Emil Botta, Boris Ciornei, Alexandru Azoiţei, Gheorghe Soare, Traian Moraru
Regie: Constantin Moruzan
Înregistrare din 1964

Durata: 67 minute
Distribuție: Rodica Negrea, Petre Nicolae, Gheorghe Visu, Ion Grosu
Regie: Gavriil Pinte
Înregistrare din 2006

Durata: 51 minute
Distribuție: Mariana Mihut, Horatiu Malaele, Mihai Constantin, Andras Demeter
Regie: Dan Puican
Montare din 2011