Recent Posts

Martin Eden de Jack London


“- Domnule, datorez chiria pe o lună, am amanetat tot ce am în afară de ceea ce vedeți pe mine, așa că eu accept orice fel de muncă, chiar și necalificată.
- Cauți de lucru? La ce te pricepi?
- Muncă pe brânci. Sunt marinar, știu să scriu la mașină dar nu știu stenografia, pot să fac orice fel de muncă.”
Martin Eden este un tânăr marinar fără cine știe ce studii sau cultură, munca a fost școala lui de mic, care are ghinionul să se îndrăgostească de Ruth, o tânără intelectuală rafinată și sofisticată, o frumoasă bogată și răsfățată față de care îl despart prăpăstii sociale de netrecut. Dar Martin este un ambițios: va deveni scriitor pentru a apărea în revistele literare pe care le citește și le admiră atâta Ruth, va deveni celebru pentru ca ea să îl observe.
Publicarea în revistele literare e o întreprindere mai dificilă decât credea el, așadar cu o forță și ambiție de neimaginat Martin se va apuca să își construiască singur o cultură și un stil. Călit de sutele de refuzuri de la revistele de prestigiu, el nu se va lăsa descurajat de nici o înfrângere, dovedind că ambiția, uneori, forjează chiar și un talent. Când încep să i se publice scrierile, el e deja obosit. Când Ruth începe să îl placă, e prea târziu pentru el.
Durată: 147 minute
Distribuţie: George Constantin, Gina Patrichi, Ion Marinescu, Dina Cocea, Costel Constantin, Rodica Tapalagă, Matei Alexandru, Leopoldina Bălănuţă, Paul Ioachim, Constantin Brezeanu, Virgil Ogăşanu, Silviu Stănculescu, Corado Negreanu, Nicolae Pomoje, Dan Damian, Sorin Gheorghiu, Gheorghe Oprina, Mihai Dobre, Dumitru Chesa, Radu Panamarenco, Eugen Racoţi, Gheorghe Pufulete, Hamdi Cerchez
Regie: Constantin Dinischiotu
Înregistrare din anul 1979