Recent Posts

Moartea lui Ivan Ilici de Lev Nicolaevici Tolstoi



“Moartea, da, moartea. Și nimeni din ei nu știe și nu vrea să știe, și nu le e milă. Ei cântă! Lor le e totuna dar și ei o să moară. Nătângii! Eu mai devreme, ei mai târziu; dar și ei o să o pățească la fel. Acum se veselesc. Dobitocii!”
Ivan Ilici e un om simplu care se trezește aruncat brusc într-o situație metafizică: certitudinea morții. Toți știm că vom muri dar nu o credem, nu ne putem imagina realitatea asta. Ivan Ilici e silit să își imagineze inimaginabilul, el înțelege adevărul acesta simplu și trebuie să trăiască cu sabia morții deasupra capului zile întregi lucid, așteptând, urând sau dorind moartea.
Un om dezbărcat de orice minciună și autoamăgire, un om obișnuit care nu se gândise niciodată la situația sa metafizică în lume, abia acum se înțelege pe sine și își dă seama cine era el cu adevărat. Nu toți oamenii sunt măreți în fața morții, Ivan Ilici e mic și capricios, meschin și nervos, devine aproape un copil, dar în devenirea asta e mai adevărat decât orice erou care moare ca în poză declamând minciuni.

Durata: 71 minute
scenariu radiofonic de Puşa Roth
Distribuţie: Mihai Constantin, Ruxandra Sireteanu, Eusebiu Ştefănescu, Petre Moraru, Ştefan Velniciuc, Gavril Pătru, Delia Nartea, Claudiu Istodor, Valentin Uritescu, Ion Siminie, Constantin Dinulescu, Petre Nicolae, Ion Arcudeanu, Aurelian Georgescu, Gheorghe Pufulete
Regie: Cristian Munteanu
Înregistrare din 2006