Recent Posts

Mânăstirea din Parma de Stendhal


“— În numele onoarei, rămîi aici de santinelă şi spune-le tuturor, dragoni, vînători şi husari, pe care-i vei vedea, că-n hanul de alături se află colonelul Le Baron şi că le ordon să vină să ia legătura cu mine.
— Sînt prea tînăr, domnule, pentru ca să mi se dea ascultare; ar trebui un ordin scris de mîna dumneavoastră.
— Are dreptate; La Rose, scrie ordinul; ţie ţi-a mai rămas mîna dreaptă.”
Fabricio del Dongo este un tânăr nobil care nu își dorește altceva decât să lupte alături de Napoleon în războaiele pline de glorie și să ajungă el însuși un erou. Cum diferite obstacole i se pun în cale, Fabricio va face rost de o uniformă în mod ilegal și se va alipi unei armate în mod clandestin, realizând ceva ce s-ar chema opusul dezertării. Bătălia la care va participa nu este tocmai cea visată pentru un tânăr admirator al lui Napoleon pentru că este chiar ultima bătălie, la Waterloo. Dar aventurile nu se termină aici, viața lui Fabricio abia începe, urmează închisoarea, lumea bună și restul universului care așteaptă să fie cucerit de acest tânăr cu visuri prea vechi pentru vremurile sale.

Durata: 89 minute
Distribuţie: Ion Caramitru, Gina Patrichi, Mircea Albulescu, George Constantin, Mariana Buruiană, Silviu Stănculescu, Marcel Iureş, Constantin Dinulescu, Stela Popescu, Florian Pittiş, Mircea Anghelescu, Alfred Demetriu, Radu Panamarenco, Dumitru Chesa, Matei Gheorghiu, Gabriela Popescu, Emil Liptac, George Oancea
Regie: Dan Puican
Înregistrare din 1985