Recent Posts

Amintiri din copilărie de Ion Creangă



“— Lui dascălul Vasile a Vasilcăi îi plăteam numai câte un sorocovăț pe lună. Iar postoronca de dascălul Simeon Fosa din Țuțuieni, numai pentru că vorbește mai în tâlcuri decât alții și sfârcâiește toată ziua la tabac, cere câte trei husăși pe lună; auzi vorbă! Nu face băiatul ista atâția husăși, cu straie cu tot, câți am dat eu pentru dânsul până acum!
— Sărmane omule! Dacă nu știi boabă de carte, cum ai să mă înțelegi? Când tragi sorocoveții la musteață, de ce nu te olicăiești atâta? Petre Todosiicăi, crâșmarul nostru, așă-i că ți-a mâncat nouă sute de lei? Vasile Roibu din Bejeni, mai pe-atâția, și alții câți? Ruștei lui Valică și Măriucăi lui Onofrei găsești să le dai și să le răsdai? Știu eu, să nu crezi că doarme Smaranda, dormire-ai somnul cel de veci să dormi! Și pentru băiat n-ai de unde da? Măi omule, măi! Ai să te duci în fundul iadului, și n-are să aibă cine te scoate, dacă nu te-i sili să-ți faci un băiat popă!”
Amintirile din copilăria lui Nică a lui Ștefan a Petrei coincid cu amintirile sale despre școală. De parcă și atunci erau într-o reformă perpetuă, Nică e mutat din școală în școală, din sat în sat, pentru a îndeplini ambiția mamei care nu voia altceva decât să aibă un băiat popă. Nică e cam indiferent la dorința asta dar se lasă dus de val din dorința de a explora lumea și a vedea cât mai multe locuri. Universul lui populat de frați, părinți, colegi, vecini, pisici, colindători, unchi și mătuși, capre și cireșe, pupeze și cânepă, șezători și ceasloave, este universul perfect, prin nimic deosebit de al oricărui copil ce a crescut la țară, dar fabulos prin lentila amintirii. Pe vremea când nu avea nici o grijă alta decât joaca, Nică era cel mai fericit copil de pe pământ.

Durată: 48 minute
Distribuție: Ștefan Ciubotărașu

Durată: 50 minute
Distribuție: Romeo Tudor, Andrei Ţârdea, Constantin Codrescu, Mircea Albulescu, Mihai Dinvale, Dorin Andone,Mihai Constantin, Luminiţa Gheorghiu,Julieta Strămbeanu, Vlad Leaua, Doina Ghiţescu, Violeta Berbiuc, Florin Anton, Corina Dragomir, Alexandra Rinu, Andrei Bălaşa
Regie: Vasile Manta
Ion Creanga – Amintiri din copilarie teatru din Republica Moldova

Durată: 42 minute
Distribuție: Valeriu Cupcea, Chiril Știrbu, Iosif Leveanu, Olimpia Rusnac, Valentina Sadovschi
Înregistrare din 1955
Ion Creanga – Amintiri din copilarie Pupaza din tei
Durată: 24 minute