Recent Posts

Al optulea păcat de Tudor Mușatescu



“- La toamnă Zălaru și cu mine putem în sfârșit să scoatem gazeta pe care am visat-o. O gazetă scrisă de cele mai independente condeie ca să lovim acolo unde trebuie, să spargem toate bubele care pregătesc septicemia conștiinței naționale și chiar Conștiința Națională îi punem titlul!
- Da, în țara noastră e într-adevăr nevoie de o vastă campanie de asanare morală.”
O piesă mult mai amară decât ne obișnuise Tudor Mușatescu în celelalte scrieri. Un tânăr ziarist plin de idealuri se angajeză la o gazetă oarecare și încearcă să își facă meseria onest în timp ce în jurul lui se face trafic de influență, se șantajează cu articole și se câștigă bani grei. Dar el rămâne neatins de mizeria asta pentru că toată cămătăria asta nu îl afectează, el e incoruptibil.
Până când într-o bună zi soția îi este furată de unul din acești oameni pe care îi disprețuia sincer și iremediabil. Odată ce a fost zdrobit de ticăloșie, ziaristul Balint nu se va ridica împotriva morilor de vânt ca un nou Quijote, nu va încerca și mai tare să asaneze mlaștina din jurul lui, ci va trece cu arme și bagaje în tabăra cealaltă, devenind el însuși un ticălos care îi va întrece pe toți. Curioasă transformare, dar oare va reuși el să păstreze masca asta mult timp pe chip?

Durata: 89 minute
Distributie: George Constantin, Mircea Șeptilici, Adela Marculescu, Magda Popovici, Alexandru Arșinel, Tatiana Iekel, Cornel Vulpe, Virgil Ogășanu, Matei Alexandru, Rodica Sanda Țuțuianu, Ion Pavlescu
Regie: Titel Constantinescu